A homoktövis növény bemutatása
A homoktövis növény eredete
A homoktövist több mint ezer évvel ezelőtt a Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták. A homoktövis latin neve - Hippophae rhamoides - állítólag arra utal, hogy az ókori görögök a lovaikat homoktövis terméssel etették, hogy a szőrük egészséges, fényes legyen. Tibetben, Mongóliában, Kínában és Oroszországban ma is széleskörűen használják ezt a sokoldalú gyógynövényt. A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.A homoktövis hatóanyagai
A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavak gazdagítják beltartalmát. A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tartalma. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében. A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. A Homoktövis Majorban általunk termesztett olasz hibrid fajta (ascola) a homoktövis fajták közül is bizonyítottan a legmagasabb hatóanyagtartalmú fajta. Több hatóanyagot tartalmaz, mint a széles körben termesztett orosz fajták.A homoktövis gyógyító hatása
A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástólA homoktövis felhasználása
A homoktövis termés minden része fogyasztható, a leszedett levelek is tartalmaznak hatóanyagot, ezért ez frissen vagy szárítva teának készíthető el. A friss termést magas C-vitamin tartalma okozta erősen savanyú íze miatt nyersen úgy érdemes fogyasztani, hogy egy púpozott evőkanálnyi mennyiséget egy pohár (2 dl) vízbe, gyümölcslébe, vagy natúr illetve gyümölcsjoghurtba keverünk, botmixerrel pürésítjük, majd az így előíllított sűrű gyümölcslevet fogyasztjuk. Nagyon finom musttal vagy almalével. Ez a fogyasztási mód a legkedvezőbb, mert ekkor a teljes, húsolajat tartalmazó hús és héj állományt be tudjuk vinni a szervezetbe.A préselésből visszamaradt törköly rengeteg további hatóanyagot tartalmaz. Ezt levegőn megszárítjuk és ezt követően összetörjük. A magok jó részét kiszitáljuk a törkölyből, mivel azok kemény héját kellemetlen fogyasztani. A törköly fogyasztására több lehetőség is van, lehet joghurtba, gyümölcsjoghurtba keverni, vagy müzli keverékhez adni. Illetve készíthetünk belőle édességeket darált olajos magvak (dió, mogyoró, mandula) és méz hozzáadásával. Ebből kis gombócokat formálhatunk, és ízlés szerint csokoládéba márthatjuk őket. Sokáig eláll és nagyon finom!